Locatie:Grensstraat 17, 4709 PG Nispen
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1915
Architect: ?
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 30 juni 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie R, Nr. 509

Omschrijving van het monument

Algemeen

De straatnaam Grensweg geeft aan de deze straat ligt op de grens tussen Nederland en België. De noordkant van de straat is Nederlands en de zuidzijde is Belgisch. De Grensweg loopt evenwijdig aan de grens van de Essenseweg naar de Hollandsedreef en wordt doorsneden door de spoorlijn van Roosendaal naar Antwerpen. Aan de Nederlandse zijde heeft de weg een landelijk karakter met verspreid gelegen bebouwing. Aan de Belgische zijde ligt de bebouwing van het dorp Essen. Ter hoogte van Grensstraat 17 wordt de rijbaan gescheiden door een groene strook waarin zich leilinden bevinden. Tussen het woonhuis en de leilinden bevindt zich een stoep waaraan het pand direct grenst.

Het woonhuis aan de Grensstraat 17 is gebouwd in 1915 en heeft een oudere kern uit 1842. Achter het woonhuis ligt een éénlaagse schuur onder een zadeldak die gebouwd is 1842. In 2006 is een bouwvergunning verleend voor het wijzigen van de vensters en het verbouwen van het interieur.

Het woonhuis ligt door een stoep en drie leilinden gescheiden van de straat en staat op een rechthoekig grondvlak. Het heeft een begane grond en een zolderverdieping onder zadeldak dat gedekt is met gesmoorde tuile-du-Nordpannen en waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Aan beide zijden van de nok bevindt zich een schoorsteen.

De gevels zijn gebouwd van baksteen, gepleisterd en hebben een gepleisterde plint. Alle vensters zijn tijdens de recente verbouwing vervangen en doen afbreuk aan de architectuur van het woonhuis.

Voorgevel

De voorgevel is vijf gevelassen breed. Aan de linkerzijde bevindt zich een venster en een toegang onder een bakstenen decoratie die bestaat uit zeven kleine rondbogen. Hieronder bevond zich de etalage van- en een toegang tot de bakkers- en kruidenierswinkel.

Rechts van de toegang bevinden zich drie vensters. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een bakstenen rondboog waarvan het boogveld is gevuld met siermetselwerk. Ter hoogte van de aanzet van de boog loopt een speklaag over de gevel tot de toegang. De gevel wordt afgesloten met een geprofileerde bakgoot.

In het dakvlak zijn vier Velux-dakramen geplaatst.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft aan de achterzijde op de begane grond een venster ter hoogte van de verdieping een venster. Aan de achterzijde is een éénlaagse aanbouw zichtbaar waarin zich een kozijn met openslaande deuren bevindt.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft op de begane grond en de zolderverdieping een venster ter hoogte van de verdieping een venster. Aan de achterzijde is een éénlaagse aanbouw zichtbaar waarin zich een venster bevindt.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG