Locatie:Hellegatsestraat 31, 4727 TA Moerstraten
CBS Typering: Boerderijcomplex
Bouwjaar: 1927
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 30 juni 2009
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie Q, Nr. 143

Omschrijving van het monument

Algemeen

Moerstraten wordt al vermeld in 1359 en is vanaf 1926 een zelfstandig kerkdorp. Het wordt gekenmerkt door een dorp met overwegend vrijstaande lintbebouwing met in de kern aan de Moerstraatseweg een kerk met pastorie en een school. Net buiten het dorp liggen enkele boerderijen van het Westbrabantse type waaronder Hellegatsestraat 31. Het Westbrabantse type onderscheidt zich van andere boerderijcomplexen door de vrije, enigszins verhoogde, ligging ten opzichte van de straat en qua bebouwing door een vrijstaande woning met een tussenlid naar achter gelegen schuren.

Het boerderijcomplex aan de Hellegatsestraat 31 ligt enigszins verhoogd ten opzichte van de straat en wordt door een tuin met een haag van de straat gescheiden. De oprijlaan en het erf zijn verhard.

Het boerderijcomplex is gebouwd in 1927 en bestaat uit en woonhuis met een schuur (1) en een tweede schuur (2) die door tussenleden met elkaar verbonden zijn.

Woonhuis

Het gedeeltelijke onderkelderde woonhuis staat op een rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond en een zolderverdieping onder een platdak met dakschilden die gedekt zijn met eterniet leien en waarvan de kaprichting evenwijdig aan de straat loopt. Aan beide zijden van het dak bevindt zich een schoorsteen. De gevels zijn gebouwd met rode baksteen in kruisverband. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een hardstenen latei die de vorm van de vensters benadrukt. De voorgevel heeft een hardstenen plint.

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch gebouwd en heeft links en rechts van de toegang een terugliggend gevelvlak waarin zich twee vensters bevinden. De toegang bevindt zich in een ondiep portiek en wordt gevormd door een deur met een ongedeeld bovenlicht. Aan beide zijden van de toegang bevinden zich twee ongedeelde schuifvensters die voorzien zijn van houten rolluiken.

De gevel wordt afgesloten met een geprofileerde bakgoot op klossen.

In het dakvlak boven deze gevel boven de entree bevindt zich een Vlaamse gevel die is afgedekt met een boogvormige hardstenen band. In deze gevel bevindt zich een venster met stolpramen en een ongedeeld bovenlicht.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft aan de voorzijde op de begane grond een halfraam en ter hoogte van de verdieping twee T-vensters. De gevel wordt afgesloten met uitkragend siermetselwerk, een dakoverstek met een boeiboord.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft ter hoogte van het maaiveld een getralied kelderraam waarboven zich het venster van de opkamer bevindt. Voorts bevindt zich op de begane grond een halfraam. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee T-vensters. De gevel wordt afgesloten met uitkragend siermetselwerk, een dakoverstek met een boeiboord.

Achtergevel

Aan de achtergevel is een éénlaags tussenlid gebouwd. Voorts is de achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Tussenleden

Het zadeldak van het tussenlid is gedekt met betonnen pannen en staat haaks op de straat. In de nok bevindt zich een schoorsteen. In de zuidgevel bevinden zich twee toegang en twee vensters. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot.

Aan de noordgevel is een tussenlid gebouwd dat naar schuur 1 leidt. In deze gevel is een venster zichtbaar.

Het tussenlid dat naar schuur 1 leidt heeft een zadeldak dat gedekt is met betonpannen met eens schoorsteen in de nok. In de oostgevel zijn een toegang en een venster zichtbaar.

Schuur (1)

Deze schuur bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat gedekt is met golfplaten en waarvan de nok evenwijdig met de straat loopt. In de voorgevel bevinden zich twee rechthoekige- en twee segmentboogvormige toegangen met houten opgeklampte deuren. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot.

De linkerzijgevel wordt ingenomen door het tussenlid en is voorts blind.

In de rechter zijgevel bevindt zich op de begane grond drie rondboogvormige ijzeren stalramen en ter hoogte van de zolderverdieping een toegang met een houten opgeklampte deur. Boven de toegang bevindt zich een gevelopening.

De achter gevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Schuur (2)

Deze schuur bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardedak dat gedekt is met eterniet leien en golfplaten.

In de gevel tussen de schuren (de zuidgevel) bevinden zich zes houten opgeklampte deuren en negen betonnen stalramen met een viervlaks verdeling. Over de gevel, die wordt afgesloten met een mastgoot, zijn ankers zichtbaar

De westgevel (linker zijgevel)

In de westgevel (linker zijgevel) bevinden zich een hoge toegang met houten opgeklampte deuren en een gedeeld bovenlicht. Links van de toegang bevindt zich een toegang met twee houten opgeklampte deuren en rechts een segmentboogvormige toegang een houten opgeklampte deur en een stalraam. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich een venster en in de top bevindt zich eveneens een venster. De gevel wordt afgesloten met uitgetand siermetselwerk en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

In de noordgevel (rechter zijgevel) bevinden zich een hoge toegang met houten deuren en een gedeeld bovenlicht met links een stalraam en een houten opgeklampte deur en rechts een toegang met dubbele houten opgeklampte deuren. De gevel wordt afgesloten met uitgetand siermetselwerk en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

De oostgevel (achtergevel) is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG